Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2013 16:57 - Емпатичното разбиране – важно условие за успешната психотерапия
Автор: empathymv Категория: Други   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 03.12.2017 16:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Карл Ренсъм Роджърс (Carl Ransom Rogers) е американски психолог, един от създателите на хуманистичния подход в психологията.

Разработва втората по популярност психотерапевтична система след тази на Фройд.

Психотерапевтичният му подход, наричан най-често клиентоцентрирана терапия или центрирана към човека терапия, е широко практикуван.

Неавторитарният му подход към пациента се характеризира с либералност и 
толерантност. Терапията му се концентрира върху субективните или феноменологични преживявания на клиента. Смята, че хората притежават тенденция към самоактуализация, която осигурява здраве и растеж. Терапевтът действа като подпомагащ отстраняването на емоционалните блокировки или спънки към растежа и спомага за съзряването и асимилацията на нови преживявания. (Уикипедия)=

Роджърс отделя специално внимание на емпатията, като терапевтична сила.

  image   Карл Роджърс

В книгата си „Да станеш личност: Психотерапията през погледа на психотерапевта” (C.Rogers. On Becoming a Person: A Therapists View of Psychotherapy. Boston, 1961) 
Роджърс изброява необходимите условия за успешната психотерапия. Между тях е и емпатичното разбиране на клиента от страна на психотерапевта.    

Според Роджърс емпатичното разбиране е налице когато терапевтът правилно, съ-чувствено разбира вътрешния свят на клиента, така като че ли го вижда отвътре.

Да разбереш вътрешния свят на клиента така, като че ли е твоят собствен, но без да губиш това „като че ли” – това именно е емпатия, съ-чувствие.”

И по-нататък уточнява: „Да разбереш страха, гнева или смущението на клиента, така като че ли са твои собствени, но без свързаните с тях твои лични страхове, гняв или смущение – това е условието.”
  Сред другите необходими условия, които трябва да обезпечи психотерапевтът, за да настъпят полезни промени в клиента, Роджърс споменава и следните:   - така наречената от него конгруентност, което означава, че в отношенията си с клиента терапевтът трябва да е относително цялостен, такъв какъвто е, а не да играе роля или да се крие зад някаква фасада и да няма разминаване между това, което говори и това, което дълбинно чувства в себе си. Тази цялостност може да се постигне когато терапевтът вярно осъзнава своите преживявания в дадения момент в отношенията си с клиента;

- не по-малко важно е и „безусловното положително отношение” на терапевта към клиента”;

- от съществено значение е и условието терапевтът успешно да предаде на клиента и последният да почувства неговото приемане и съ-чувствие.     

Връзки:
Откъси от книгата на английски език: http://www.butler-bowdon.com/carl-rogers---on-becoming-a-person.html

Георгиева, Р., Психотерапията на Карл Роджърс

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

За психологически център Емпатия МВ: Емпатия МВ е психологически център за индивидуално, групово и институционално развитие. Представлява се от Мариола Кьосева и Владимир Дедек – психолози с дългогодишен опит в психологическото консултиране и тренинговото обучение на фирми, институции и частни лица.

Към сайта на Емпатия МВ: 
http://www.empatiamv.com
Телефони:
0894 709 596 — Мариола Кьосева
0898 667 341 — Владимир Дедек

Ел. Поща: nie@empatiamv.com



Гласувай:
3




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: empathymv
Категория: Други
Прочетен: 40556
Постинги: 19
Коментари: 5
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930