Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2013 10:21 - ВАЖНИ ДОКУМЕНТИ: ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПСИХОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Автор: empathymv Категория: Други   
Прочетен: 630 Коментари: 0 Гласове:
2



 

Адаптиран и приет от Общото събрание на Дружеството на психолозите в Република България (24 септември 2005 година) и Третия национален конгрес по психология(29 октомври 2005 година)  на основата на  препоръките на Етичния Метакодекс на Европейската федерация на психологическите асоциации и Етичния кодекс на българските учени

 image

1. Въведение

           Психолозите създават и развиват надеждни и валидни системи на знанието, базирани на изследвания и прилагат това знание към психичните процеси, човешкото поведение и развитие в различен научен и социален контекст. Извършвайки тази дейност, те изпълняват множество роли в сфери като научно-изследователската, оценяването в образованието, психотерапията, консултирането и като експерти. Психолозите съдействат в институциите и сред обществеността да се създава и развива практиката на информираните съждения и избори, отнасящи се до човешкото поведение, и за подобряване на условията на живот на хората и на обществото като цяло.

    Като член на Европейската федерация на психологическите асоциации Дружеството на психолозите в Република България носи отговорност и има задължение да прилага етичния кодекс на членуващите в него психолози изготвен в съответствие с настоящите фундаментални принципи. Дружеството приема настоящия кодекс на психолога, споделяйки своята грижа за професионалния морал в психологическата общност и като израз на принципа, че без този морал не може да има ефективна професионална дейност. Идеята на постановените в кодекса принципи е да предложат общи насоки за етично професионално поведение в широкия спектър от ситуации, с които се сблъскват психолозите.

             Дружеството на психолозите в Република България изисква от своите членове да продължат да развиват своята чувствителност към етичните въпроси и да организират професионални семинари и обществени дискусии, за да се уверят, че това действително се извършва. Дружеството на психолозите в Република България предоставя консултации и съдействие на своите членове, институциите и гражданите в Република България по етичните въпроси на дейността на психолозите. Дружеството разработва и прилага  корективни или дисциплинарни процедури за разследване и вземане на решения при оплаквания срещу членовете му.

              Като член на Европейската федерация на психологическите асоциации Дружеството на психолозите съдейства за широкото обсъждане и редовното актуализиране на настоящия етичен кодекс, изработен съгласно препоръките на Европейската федерация на психологическите асоциации към асоциациите-членки. Етичният кодекс на Дружеството на психолозите покрива всички аспекти на професионалното поведение на членовете му и се препоръчва на всички психолози и организации на психолозите, осъществяващи дейността си в Република България.

Спазването и развитието на Етичния кодекс е грижа на всеки член на Дружеството на психолозите в Република България. Етичните кодекси на асоциациите, членуващи в Европейската федерация на  психологическите асоциации са базирани на сходни и не противоречат на етичните принципи, заложени в настоящия официален документ на Дружеството на психолозите в Република България .

Към целия текст на Етичния кодекс






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: empathymv
Категория: Други
Прочетен: 40552
Постинги: 19
Коментари: 5
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930