Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2017 18:30 - Как се сруват бариерите в общуването?
Автор: empathymv Категория: Други   
Прочетен: 1383 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.12.2017 18:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Това нещо - общуването,  май по съдба наша човешка е нещо трудно, нещо сложно, нещо ... непостижимо? Да си спомним за Вавилонската кула като начало. Хората не могли да я достроят, защото говорели на различни езици.

                               image


Но аз винаги съм си мислела точно обратното. Винаги съм си мислела, че стига да имат желание, двама души ще си общуват с лекота и ще пеят! Винаги съм смятала, че взаимната симпатия, взаимното уважение и нагласата да разбереш другия са достатъчни, за да протича взаимодействието с другия гладко, леко, безпроблемно и най-важното - да носи удоволствие.

Сега обаче, като попрочетох книжки, като се замислих, като пак прочетох и се разрових по-сериозно из разните речници и енциклопедии по психология и социална психология, откривам не нещо друго, а ...БАРИЕРИ! Оказва се, че в нас самите, в нашата природа, има заложени, изградени, създадени БАРИЕРИ! БАРИЕРИ пред общуването с другия!


Започвам със СМИСЛОВАТА БАРИЕРА. Ето какво пише в eдин от речниците: 

Бариера смислова - "взаимното неразбиране между хората като следствие от това, че едно и също явление има за тях различен смисъл. Несъвпадането на смислите на изказванията, на молбите, на заповедите и пр. създава препятствие за развитието на взаимодействието на партньорите."

Дори когато хората използват едни и същи думи, възможно е да влагат в тях различен смисъл. Бариерата се задейства когато участниците в общуването не разясняват добре смисъла на думите си.

Често смисловите бариери възникват когато хората не разбират мотивите на партньорите си за едно или друго поведение или пък действат, без да взимат предвид тези мотиви. Често за човека, у когото действа смисловата бариера се наблюдава силна емоционална възбуда.

Най-ярко, според психолозите,  смисловите бариери се проявяват в отношенията между възрастните и децата и дори когато детето разбира, че изискванията на възрастния са правилни, не ги приема, ако те игнорират неговите възгледи, ценности и системата на неговите лични смисли.

Възникването на смисловите бариери психолозите обясняват така: ние обикновено смятаме, че "всички разбират нещата както аз ги разбирам", докато правилното е: "всеки разбира нещата по своему".

Но: какво да правим? Как да ги срутим тези бариери? Май-въпросът ми е неправилен. Май трябва да питам - как да не допускаме  появата на смисловите бариери. Но - как?

Най-простите (но лесни ли са за изпълнение?) съвети са следните:
  • да говорим максимално просто
  • да уточняваме съдържанието на ключовите думи ако може - дори и предварително ако смятаме, че разговорът е важен
Е, важното е, да не се отчайваме, а да търсим начини да нвамерим пътя към другия, нали?!

Източници:
Словар, практического психолога, Издательство Торсинг, М., 2004

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
За психологически център Емпатия МВ: Емпатия МВ е психологически център за индивидуално, групово и институционално развитие. Представлява се от Мариола Кьосева и Владимир Дедек – психолози с дългогодишен опит в психологическото консултиране и тренинговото обучение на фирми, институции и частни лица. 
Към сайта на Емпатия МВ: http://www.empatiamv.com
Телефони:
0894 709 596 — Мариола Кьосева
0898 667 341 — Владимир Дедек
Ел. Поща: nie@empatiamv.com



 








Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: empathymv
Категория: Други
Прочетен: 40529
Постинги: 19
Коментари: 5
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930